Dubbelt JC Raceteknik på pallen i crosskart-SM

Per Björnson slutade på andraplats i 650cc, samtidigt tar 13-årige teamkompisen Isak Reiersen årets JSM-silver och blir totalt trea i klassen 125cc.
– Säsongen har varit väldigt upp och ner, så med tanke på allt oflyt är jag nöjd med resultatet, säger Reiersen.

Isak Reiersen, som gör sin tredje säsong i klassen 125cc, kom på tredjeplats i serien och tog silver i Junior-SM.
– Det känns bra att komma på pallen. Säsongen har varit väldigt upp och ner, så med tanke på allt oflyt är jag nöjd med resultatet, säger 13-åringen
Under den sista deltävlingen i Haninge kom Reiersen tvåa, etta och tvåa i grundomgången. Han kvalificerade sig direkt till A-final där det blev en tredje plats i tävlingen.
– Allt klaffade helt enkelt. Jag känner att jag hittade flytet på banan redan under träningen och gjorde tre i princip felfria heat. I A-finalen fick jag till en bra start och kom ut som tvåa. En liten miss i en sväng gjorde att jag tappade kontakten med föraren framför och jag slutade istället trea.
Under året har Reiersen varit en del av JC Racetekniks ungdomssatsning.
– Att tävla för JC Raceteknik Juniorteam har betytt mycket för mig. Förutom alla körtips och mediaträningen vi fått gör det mycket för självförtroendet att ha det teammärket på ryggen. Så tack till teamet och alla sponsorer!
Planen inför nästa säsong är att börja köra en tyngre klass.
– Jag siktar på att gå upp till 250cc. Där är det en starkare motor och andra däck, så det blir främst ett läroår. Men såklart vill man fightas inom topp fem, även om det blir tufft.

JC Racetekniks Per Björnson har tagit fyra SM-guld i rad, men i år fick han istället nöja sig med en andraplats i svenska mästerskapet.
– Efter allt tekniskt strul som vi haft under säsongen är jag mycket nöjd med silvret. Andreas Carlsson har varit snabb och är en värdig vinnare. Att det blev en andraplats även i tävlingen känns bra. Jag hade bästa startspår i A-finalen, men tyvärr gör bakhjulskörningen i starten att man tappar för mycket tid, säger Björnson.
Drömmen för nästa år är att kunna ta steget upp till rallycross.
– Får jag ihop budgeten vill jag köra rallycross i Supercar Lites, annars fortsätter jag med crosskart nästa år också. Skulle jag vinna på lotto blir det helt klart Supercar-VM, säger han med ett skratt.

Hela 34 förare kom till start i klassen 85cc. Alex Gustafsson hamnade på en total tiondeplats i tävlingen. Det var två andra- och en fjärdeplats i grundomgången som gjorde att han fick starta från femte spår i B-finalen.
– B-finalen började med en startsmäll mellan andra förare. Jag tog jokern direkt och kom ändå ut som trea. Sen blev det en miss. Jag trodde att föraren framför mig bromsade eftersom det var gulflagg och någon krockat, men han stannade för att han fått svartflagg. När jag bromsade in kunde två förare köra om mig. Det var synd för jag hade nog kommit till A-final annars, säger Gustafsson.
Det har varit en lite motig säsong för 10-åringen. Trots att han kämpat hårt, tagit flera heatsegrar och lyckats undvika krascher har det varit mycket stolpe ut.
– Det har varit en riktigt rolig säsong, men jag har inte haft flytet i SM. Det är många som kör i klassen och alla växer och blir bättre för varje tävling. Det är svårt att bara ta sig till A-final. Nästa år vill jag sikta på pallen i 85cc, så jag hoppas att jag får med mig mer flyt då.
Gustafsson, som liksom Reiersen är med i JC Raceteknik Juniorteam, är tacksam för allt stöd han fått under året.
– Jag vill verkligen tacka alla som varit med mig i år. Isak och Joel som stöttar och ger bra tips, mekanikern Henrik som alltid ställer upp, Andrea som hjälper mig med mediaträning, mina sponsorer och såklart alla andra som hejar på mig.

Serien

650cc
1. Andreas Carlsson
2. Per Björnson
3. Mattias Andersson

125cc
1. Sindre Trøyterud
2. Robin Tjitens
3. Isak Reiersen

Resultat Haninge

650cc
1. Andreas Carlsson
2. Per Björnson
3. Roger Lunde

125cc
1. Sindre Trøyterud
2. Robin Tjitens
3. Isak Reiersen

85cc
1. Alex Lindeqvist
2. Timmy Sakariassen
3. Elias Nilsson
-
10. Alex Gustafsson

Sponsorer