Dubbla SM-guld för JC Raceteknik i crosskart genom Reiersen och Björnson

SM-finalen bjöd kanske på de största rysarna någonsin, när de värmländska JC Raceteknik-förarna Isak Reiersen och Per Björnson tog varsitt guld.
– Det är helt otroligt. Vi har varit runt om i Sverige under flera månader och tävlat, och så avgörs allt på sista åket, säger 14-årige Reiersen.


Efter fem SM-deltävlingar var det i Haninge, under finalens sex varv, som allt skulle avgöras i klasserna 250cc och 650cc. Isak Reiersen, som tillhör teamets ungdomssatsning JC Raceteknik Juniorteam, har under året kombinerat en satsning i rallycross (RX Academy) med crosskart i 250cc. Torsbykillen inledde årets crosskartsäsong med stora motgångar och bröt de två första deltävlingarna. Men sedan vände oturen och han tog två raka segrar. Inför den avslutande deltävlingen i Haninge var det otroligt jämnt mellan fyra förare, där allt i princip avgjordes genom att första förare över mållinjen knep SM-guldet.
– Det är helt otroligt. Vi har varit runt om i Sverige under flera månader och tävlat, och så avgörs allt på sista åket. Jag var såklart rätt nervös innan starten, men kände ändå att jag hade kontroll på läget. Jag kan nog inte beskriva hur det känns att vinna SM så här. Att det skulle sluta med guld första året i en ny klass hade jag helt klart inte räknat med, säger Reiersen efter målgång.
Han fortsätter:
– Efter det i Arboga och när jag bröt under finalen i Tomelilla sa jag till mig själv att aldrig ge upp och istället göra det bästa av allt. Det lönade sig, nu står jag här som svensk mästare. Det är en speciell känsla. Så tack till alla människor som stöttat mig i år. Sponsorer, vänner, familj, mekaniker, JC Raceteknik. Alla. Utan dem hade jag aldrig klarat guldet, så är det verkligen.

JC Racetekniks ”crosskartsenior” Per Björnson har en gedigen meritlista i klassen 650cc, med tre NEZ-guld och numera åtta SM-guld. Inför den avslutande deltävlingen i Haninge låg Björnson och Markus Andersson på samma poäng. Men i finalen, där allt avgjordes, drog Årjängsbon det längsta strået.
– Det här är en av de hårdaste finalerna jag någonsin kört, men är det SM-final så är det. Jag och Markus delade på SM-ledningen och stod i första och andra spår i finalen, så det kunde inte varit jämnare. Två gånger kom han på i innern och försökte passera, första gången var jag inte alls beredd på det, men jag hade mer fart. Att vinna SM-guld nu blir såklart extra roligt efter en såhär hård final. Och jag kan inte säga att lyckoruset är mindre bara för att jag vunnit SM så många gånger förut, säger Björnson.

Till 2018 bytte JC Raceteknik Juniorteams 11-åring Alex Gustafsson klass, från 85cc till starkare 125cc. Varvtiderna och tempot har funnits där, men med lite tekniska bekymmer blandat med orutin har bromsat framfarten. Han körde de första fyra deltävlingarna, men under SM-finalen avstod han körningen för att istället ladda upp inför nästa års säsong.
– Det var ett stort steg att gå från 85cc till 125cc, och jag har utvecklat min körning varje tävling. Motståndet har varit tufft, så det har varit en lärorik säsong. Höjdpunkten 2018 var farten jag hade i Bollnäs, säger Gustafsson.

Sponsorer