Enorm succé för JC Raceteknik i Finland – slutade etta, tvåa, trea och fyra i Supercar Lites

Finalen slutade på bästa möjliga sätt för JC Raceteknik under RallyX Nordic i finska Kouvola – där teamet lade beslag på topp fyra-placeringarna. Samtidigt gjorde en liten sten att Bryntesson aldrig startade i semifinalen och han förlorade mästerskapsledningen.
– I helgen gick det både väldigt bra och riktigt dåligt. Grabbarna i Supercar Lites gjorde ett kanonjobb och vi kunde inte vara mer nöjda, säger teamchef Joel Christoffersson.


För andra gången i år placerar sig fyra JC Raceteknik-förare i toppen i klassen Supercar Lites. Det var i maj som teamet la beslag på hela pallen plus fjärdeplatsen under det internationella mästerskapet RX2 International Series. I helgen lyckades de göra samma bedrift i RallyX Nordic när Ben-Philip Gundersen segrade före Jimmie Walfridson, William Nilsson och Marcus Höglund.

Ben-Philip Gundersen hade högt tempo redan från första heatet. Han segrade i grundomgången, vann semifinalen och även i finalen tog han kommandot direkt. Efter tre raka andraplatser i RallyX Nordic körde norrmannen hem sin första seger i mästerskapet. Jimmie Walfridson, som gör sin första rallycrossäsong, gjorde sitt bästa resultat någonsin. Trots att han bröt i ett av heaten räckte det till en tredjeplats i grundomgången. Han slutade tvåa i semifinalen och det blev även resultatet i finalen. Fjolårsmästaren William Nilsson har i år haft en tung säsong, med missade finaler och utan pallplatser. Men nu vände oturen och Nilsson slutade på tredjeplats.

För Sondre Evjen bjöd inte helgen på några bra resultat, och han slutade på nionde plats i grundomgången. I semifinalen blev det en tredje plats och han blev därmed förste föraren utanför final. Även Jonathan Walfridsson missade finalen efter en krasch i semifinalen. Efter helgen ligger Gundersen fortsatt tvåa i mästerskapet. Nilsson har klättrat till en tredjeplats medan Evjen tappade till fjärde. Höglund jagar på sjätteplats följt av Jimmie Walfridson på sjunde och Jonathan Walfridsson på tionde.

I Supercar låg Thomas Bryntesson inför helgen i delad ledning med Oliver Solberg. Han slutade trea i grundomgången och startade från bästa startspår i semifinalen. Men väl där fick han tekniska problem och bilen låste sig på full gas. Det visade sig vara en liten sten som fastnat i gasspjället. Enligt reglerna fick inte Bryntesson kliva ur bilen för att justera det, och han blev istället stående på startlinjen. Han ligger nu trea i mästerskapet, med tolv poäng bakom ledaren och med sex poäng upp till andraplatsen. Ola Frøshaug hade en bättre helg och kvalificerade sig till final. Han var uppe och nosade på tredjeplatsen, men slutade istället på femteplats efter en miss i sista kurvan. Efter helgen ligger han även femma i RallyX Nordic.

I RX Academy gjorde Isak Reiersen, JC Raceteknik Juniorteam, sin fjärde deltävling i klassen. 14-åringen hade hög fart och knep bland annat en heatseger och en total andratid. I finalen räckte det till en hedervärd sjätte plats.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”I helgen gick det både väldigt bra och riktigt dåligt. Grabbarna i Supercar Lites gjorde ett kanonjobb och vi kunde inte vara mer nöjda. Ben-Philip plockade maximala poäng i helgen och körde megafort på banan, så segern var han värd. Det känns också kul att både Jimmie och William fick sluta på pallen efter vissa motgångar under säsongen.
I Supercar hade vi bra fart med Thomas, men ett problem med gasspjället satte stopp för oss i semifinalen. Ola gjorde en kanonhelg och var nästan uppe på tredjeplatsen, men efter en miss så tappade han till femte plats. Sedan blev det tyvärr omvänd ordning i mästerskapstabellen, men vi har inte gett upp än. Även om vi inte kan vinna på eget bevåg i någon av klasserna så kommer vi kämpa och ge allt.
Redan nu börjar resan mot Frankrike, där två Supercars ska vara redo för EM i helgen. Samtidigt får vi Supercar Lites-bilarna levererade från Kanada, som också ska vara klara för start. Men mekanikerna har gjort, och kommer göra, ett superjobb som alltid. Jag är glad över att ha så många bra människor omkring mig i det här.”

Ben-Philip Gundersen, Supercar Lites:
”Jag har varit en evig tvåa i RallyX Nordic den här säsongen – äntligen blev jag nummer ett. Det känns som ett så kul avslut på en väldigt bra helg. Banan har varit svår och under träningen jobbade vi med att hitta rätt inställningar för mig. I första omgången hittade jag tempot och så fortsatte det. I finalen fick jag ganska direkt några meters ledning, så jag körde på i mitt race och det blev bra. I mästerskapet ligger De Ridder långt upp, så mitt mål är framförallt att behålla pallplatsen under sista deltävlingen i Tierp.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites:
”Detta var revansch efter den riktigt dåliga tävlingen i Danmark. Där kunde det inte gått sämre och nu fungerade det mer eller mindre klockrent. I finalen försökte jag hänga på Gundersen, följa hans linjer och tempo. Men gentemot mig var han en klass för sig den här gången och han var värd segern. William var snabb bakom mig, men jag körde mitt race och gjorde allt för att undvika misstag så att han inte skulle kunna passera. Det räckte till en andraplats. För mig personligen gör det bara upplevelsen ännu större att JC Raceteknik blev etta, tvåa, trea och fyra här. Ute på banan är det ”var förare för sig”, men i depån stöttar vi varandra. Till Tierp kommer jag såklart med bra självförtroende, utan att slå mig för bröstet. Det är små marginaler och allt kan hända.”

William Nilsson, Supercar Lites:
”Äntligen fick jag en vändning på denna säsong, det känns riktigt gött. Helgen började med att jag kraschade på första varvet i omgång ett och en raceincident gjorde att jag fick bryta. Bilen blev rejält skadad, men teamet jobbade hårt och fick ordning på den inför nästa omgång. Jag startade från andra led i finalen och kom iväg som trea. Jag var tätt bakom Jimmie och tog ikapp tid på honom, men lyckades inte ta mig förbi. Även om jag hade velat mer är jag jätteglad. Det har varit många jobbiga resor hem från tävlingar i år, och även om det är långt mellan Finland och Tomelilla kommer jag ha ett leende på läpparna.”

Marcus Höglund, Supercar Lites:
”Jag kom till final och det känns bra, men resultatet är inte bra nog. I finalen stod jag i sista led och det blev lite kaos in i första kurvan. Styrstaget rök och ratten pekade rejält snett, så jag snurrade. Det känns surt att det blir såhär när det väl gäller, jag verkar nästan dra till mig bråk och otur. Farten har alltid funnits på banorna, men jag är för dålig på starterna. Såklart är jag glad för teamet. JC Raceteknik hade många förare till start och vi hade potentialen till ett fint resultat, att vara topp fyra är bra jobbat av alla. Nu personligen kommer jag ta nya tag inför Tierp.”

Thomas Bryntesson, Supercar:
”I semifinalen stod jag på startlinjen när bilen låste sig på full gas. Jag stängde av motorn och sparkade till gasen flera gånger, men inget hjälpte. Jag frågade om jag kunde kliva ur bilen och rätta till gasspjället, men reglerna säger att man inte får gå ut på startplattan innan start. Så det fanns ingenting att göra och jag blev stående där. När de andra kört ett varv gick jag ut och puttade på spjället med pekfingret och då fungerade bilen som vanligt. Efteråt fick jag veta att det var en liten sten som kilat fast sig där, och det gjorde att gasen hängde sig i botten. Det känns så jäkla tråkigt att hela mästerskapet ska avgöras av en så liten skitgrej. För trots att jag haft mycket stolpe ut den här säsongen låg jag delad etta i mästerskapet inför Kouvola. Det hade varit kul att kunna kört om det på riktigt under finalen i Tierp, men nu blev det såhär och det är sådant som händer. Det är bara att ladda om, komma tillbaka starkt och försöka göra ett bra resultat i Tierp.”

Ola Frøshaug, Supercar:
”Jag har aldrig kört här i Kouvola förut, men det var en fin bana och bra arrangemang. Jag hade lite svårt hitta rätt på banan i början, men det gav sig. Det var många bra finnar som tävlade här på sin hemmaplan, så konkurrensen var tuff. För mig har körningen mestadels varit jämn och teamet gjorde ett bra jobb hela helgen. I sista kurvan i finalen låg jag jämsides med en förare och hade en annan som låg och nosade mig i baken. Jag kände att ”nu är det trea eller inget som gäller” och satsade. Jag kom för brett och gled ut. Istället blev det såhär, en femteplats. Sen lider jag verkligen med Thomas. Att en såhär liten sak kan ödelägga hela säsongen… men så kan det bli ibland.”

Isak Reiersen, RX Academy:
”Den här helgen har varit väldigt bra. Varvtiderna har varit i toppen och det handlar bara att få till dem på alla varven. Med lite mer körtid i bilen tror jag att de kommer sitta. Jag gillade den här banan. Jag har kört crosskart här förut, men tycker det är ännu roligare i en Clio. Jag hoppas verkligen att jag skulle kunna köra i den sista deltävlingen av RX Academy och vi kommer jobba hårt för att få ihop det ekonomiskt till tävlingen. Den körs hemma i Sverige, så det vore väldigt roligt.”

RallyX Nordic mästerskapstabell

Supercar:
1. Oliver Solberg 122 p
2. Oliver Eriksson 116 p
3. Thomas Bryntesson 110 p
4. Peter Hedström 86 p
5. Ola Frøshaug 84 p

Supercar Lites:
1. Guillaume De Ridder 127 p
2. Ben-Philip Gundersen 110 p
3. William Nilsson 85 p
4. Sondre Evjen 84 p

-
6. Marcus Höglund 71 p
7. Jimmie Walfridson 65 p
10. Jonathan Walfridsson 47 p

Sponsorer