Medaljregn för JC Raceteknik – både i RallyX Nordic och SM

JC Raceteknik lämnar rallycrossen i Tierp med sex nya medaljer i bagaget. En i Supercar, två i Supercar Lites och dessutom full pall i SM.
– Det känns helt sjukt. Från att egentligen vara helt nybörjare och inte ha några större förhoppningar alls till att avsluta med en SM-vinst, säger Marcus Höglund.


Det var på den nybyggda banan Tierp Arena, inför 7 700 åskådare, som den sista deltävlingen av RallyX Nordic tog plats. Ben-Philip Gundersen knep en silvermedalj i mästerskapet, medan teamkollegan Sondre Evjen slutade trea i klassen Supercar Lites. Fjolårssegraren Thomas Bryntesson la, efter en kämpigare säsong, beslag på tredjeplatsen i värstingklassen Supercar.

I Svenska Mästerskapet regnade medaljerna över teamet, då de la beslag på hela pallen. Marcus Höglund, som gör sin första hela säsong i Supercar Lites, segrade. Tvåa kom William Nilsson före rallycrossdebuteranten Jimmie Walfridson.

Under tävlingen i Tierp bjöds det på väldigt tuffa banförhållanden, som resulterade i problem för många förare och trasiga bilar. Så även för JC Raceteknik. Höglund tog under helgen sin första seger någonsin, medan Jimmie kom på tredjeplats trots dubbla jokerspår. Bryntesson vann grundomgången, men fick på grund av banan bilproblem i semifinalen och blev därefter stående i finalen. Ola Frøshaug fick kasta in handduken redan i semifinalen efter att hjulupphängningen rasat. Även Gundersen och Nilsson hade stora problem i semifinalerna, där banan resulterade i punkteringar för båda förarna. Evjen bröt semifinalen efter att rattstången rasat. För Jonathan Walfridsson slutade helgen med en våldsam rullning i den tredje omgången.

Den 14 år unga talangen Isak Reiersen har, vid sidan av sin crosskartsatsning, kört full säsong i RX Academy. I helgen såg han ut att gå mot sin första seger någonsin i rallycross. Han tog starten i finalen och hade ledningen i tryggt förvar, när heatet rödflaggades efter en rullning och finalen avbröts. Därefter beslutades det att banan var i för dåligt skick för att starta om, och istället gällde resultatet i grundomgången som slutresultat. Reiersen slutade då istället på femte plats i både tävlingen och mästerskapet.


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Tyvärr blev tävlingen i Tierp inte det vi hoppats på. Det var stora problem med banan som gjorde att bilarna fick stora skador och många förare tvingades bryta. Marcus och Jimmie gjorde ett bra jobb som avslutade på pallen. I Supercar har säsongen gått lite upp och ner, men vi är ändå positiva till Thomas tredjeplats och Olas fjärdeplats. I Supercar Lites har Ben-Philip verkligen imponerat, och redan från början hängt med i toppen trots tuff konkurrens. Att det blev en tredjeplats för Sondre är också kul. I SM gick det verkligen bra för oss. Att ha teamets förare etta, tvåa och trea i Supercar Lites är en speciell känsla. En annan förare som har imponerat i år är Isak. Han är bara 14 år och redan har visat att han platsar i en rallycrossbil.”

Thomas Bryntesson, Supercar:
”Det blev en händelserik tävling, tyvärr höll inte riktigt banan måttet så bilarna gick sönder en efter en. Så slutade det för mig också tillslut. Jag ledde efter grundomgången, men körde sönder i både semifinal och final. Jag har haft en del stolpe ut den här säsongen, så det känns gött att ha med sig en tredjeplats i mästerskapet. Stor eloge till JC Raceteknik, mina mekaniker, sponsorer och alla som hjälper och stöttar mig. Det betyder allt, för utan dem hade jag inte ens kunnat köra rallycross.”

Ola Frøshaug, Supercar:
”Efter min säsong har jag en total fjärdeplats i RallyX Nordic, och det känns såklart bra. Nu lägger jag Supercar-hjälmen på hyllan. De här två åren i Supercar har varit ett spännande äventyr, som jag kommer berätta gott om i framtiden när jag sitter på ålderdomshemmet. Stort tack till alla som varit med mig under de här två åren – supporters, teamet, mekaniker, kockarna, familjen, sponsorer, alla. Tack!”

Ben-Philip Gundersen, Supercar Lites:
”Allt som allt blev jag nummer två i mästerskapet, så det har varit en överraskande bra säsong och jag är verkligen nöjd med det resultatet. Planen från början var bara att köra några enstaka inhopp i RallyX Nordic, men sedan när det gick så här bra redan från början valde vi att fortsätta säsongen ut. Det har varit toppen för mig att köra för JC Raceteknik, både i RallyX Nordic och RX2 International Series, vi har det väldigt trevligt i depån. Och hjärtligt tack till alla sponsorer som gör det här möjligt.”

Marcus Höglund, Supercar Lites:
”Det känns helt sjukt. Från att egentligen vara helt nybörjare och inte ha några större förhoppningar alls, till att plocka poäng hela året och avsluta med en SM-vinst är helt rått. Att dessutom vinna i Tierp… Det är en seger jag väntat på hela året. Jag har haft en fantastisk stöttning av närmare hundra personer från min sponsor Ramudden, ett gäng från Höljes och flera vänner. Om det blir Supercar Lites för mig nästa år eller vad som sker får vi helt enkelt se.”

Sondre Evjen, Supercar Lites:
”Tyvärr slutade det med att jag bröt i semifinalen. Jag fick en bra start, trots lite kämpigt i första sväng. Men på första varvet träffar jag ett hål på banan, går ihop med en annan förare och rattstången går av. Trist att avsluta RallyX Nordic-säsongen på ett sånt sätt, men jag lyckades trots allt behålla tredjeplatsen i mästerskapet. Självklart känns det kul att stå på pallen där, och det tar vi med oss till nästa år.”

William Nilsson, Supercar Lites:
”Det var en tuff tävling, både banmässigt och resultatmässigt. Banan förändrades genom alla heaten och det handlade mest om att överleva. Jag låg tvåa i semifinalen när jag fick dubbelpunktering, och tävlingen slutade där. Men jag tar med mig ett SM-silver härifrån, och efter berg och dal-banan den här säsongen får jag vara nöjd med det. Nu kommer jag stryka ett streck och glömma årets RallyX Nordic-säsong för att komma tillbaka stark nästa år. Vad som sker då vet jag inte, förutom att jag kommer vara stark som satan.”

Jimmie Walfridson, Supercar Lites:
”Det är faktiskt ett bättre resultat än jag räknat med. Det är stenhård konkurrens i Supercar Lites med massor av riktigt duktiga juniorer. Att jag skulle sluta så här högt upp och lyckas ta brons redan i år hade jag faktiskt inte räknat med. Det har verkligen varit ett lärorikt år i rallycross. Jag har lärt mig massor och har fått mycket erfarenhet i ryggen inför framtiden. Nu kommer vi att börja arbeta för att försöka få ihop det till 2019 års säsong.”

Jonathan Walfridsson, Supercar Lites:
”Det känns surt att ställa till med detta som avslut på säsongen. Jag gjorde en miss i tredje omgången, körde in lite i en däcktrave och slog runt flera varv. Jag mår okej, men är lite yr och fick ont i axlarna, nacken och ena benet. Bortsett från det har det väl inte varit min säsong heller i år. Ibland har jag moment där en topptid sitter, men i nästa kan jag få en sämstatid. Jag måste jobba ännu mer på jämnheten. Vad som händer nästa år får vi se, planen just nu är att köra samma som i år med vinterserien, RallyX Nordic och någon deltävling i RX2.”

Isak Reiersen, RX Academy:
”Jag känner bara ”Hur lyckas det bli såhär för mig?”. Jag tog starten och ledde finalen, när en annan bil rullade och finalen stoppades efter lite mer än två varv. Sen startades den inte om, och jag dömdes som femma efter resultatet i grundomgången. Det är såklart en stor besvikelse, jag var så nära att vinna. Men nu har jag visat vad jag har kapacitet till att göra. Att köra rallycross i RX Academy den här säsongen har varit en stor möjlighet för mig och ett steg framåt i karriären. Jag är väldigt glad att jag fick den här chansen.”

RallyX Nordic

Supercar
1. Oliver Solberg 148 p
2. Oliver Eriksson 137 p
3. Thomas Bryntesson 135 p
4. Ola Frøshaug 96 p

5. Peter Hedström 94 p

Supercar Lites
1. Guillaume De Ridder 152 p
2. Ben Philip Gundersen 127 p
3. Sondre Evjen 97 p
4. William Nilsson 95 p

5. Marcus Höglund 93 p
-
7. Jimmie Walfridson 79 p
12. Jonathan Walfridsson

Svenska mästerskapet

Supercar Lites
1. Marcus Höglund
2. William Nilsson
3. Jimmie Walfridson

4. Linus Östlund
5. Simon Olofsson
-
7. Jonathan Walfridsson

Resultat Tierp

Supercar
1. Oliver Solberg
2. Robin Larsson
3. Philip Gehrman
-
5. Thomas Bryntesson
8. Ola Frøshaug


Supercar Lites
1. Marcus Höglund

2. Guillaume De Ridder
3. Jimmie Walfridson
-
7. Ben Philip Gundersen
9. Sondre Evjen
11. William Nilsson
24. Jonathan Walfridsson

Sponsorer