Supercar Lites-debuterande Anton Marklund knep fjärdeplats under SM-veckan

JC Raceteknik lämnar Skellefteå med en fjärdeplats i rallycrossklassen Supercar Lites.
– Det här har varit jättekul. Det var många år sedan jag tävlade på hemmaplan och förhoppningsvis bjöd vi publiken på en bra show, säger gästföraren Anton Marklund.


Den årliga SM-veckan har tagit plats i Skellefteå och söndagen gick i motorsportens tecken med rally, crosskart och rallycross på schemat. För teamet JC Raceteknik, som tävlar i rallycrossklassen Supercar Lites, tog sig två av deras fyra förare vidare till final: hemmaföraren Anton Marklund och Eskilstunabon Pelle Wilén.

Anton Marklund gjorde under helgen sin debuttävling i Supercar Lites. Trots ovanan i bilen inledde han med dubbla andraplatser i omgångarna. En tredjeplats i semifinalen gjorde att han kvalificerade sig till final. Där blev det en turbulent start med mycket närkontakt och snörök. I andra kurvan krockade han och teamkollegan Wilén ihop, vilket gjorde att ett stag i bakvagnen gick sönder på båda bilarna. Marklund fick istället nöja sig med en hedervärd fjärdeplats i vinter-SM.

Pelle Wilén inledde starkt med vinst i båda omgångarna, samt maximala poäng i grundomgången. Han kvalificerade sig till final, men raceincidenten i starten gjorde att bilen rasade ihop och han tvingades bryta tävlingen. Det resulterade även i en svartflagg och Wilén slutade därmed på sjätteplats i SM.

Det blev ingen fullpoängare för varken Jimmie Walfridson och Jonathan Walfridsson, som efter grundomgången låg på sjunde respektive åttonde plats. Båda förarna slutade på fjärdeplats i semifinalen. För Jimmie blev det en sjundeplats i tävlingen medan Jonathan slutade åtta.

I och med tävlingen i Skellefteå är årets vintersäsong över. Startskottet för sommarsäsongen blir 14-15 april när European Rallycross Championship körs i spanska Barcelona. Se bilder från SM-veckan 2018 här.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:

”Vi hade bra fart i helgen och är väldigt nöjda med tävlingen. Det var kul att få Pelle och Anton i final, men vi åkte hit med målet att ta minst en SM-medalj och tyvärr blev det inte så. Under finalen hände det mycket i de första två svängarna och vi förlorade pallplatserna helt enkelt. Att jobba med Anton har varit jättekul för hela teamet. Han är en väldigt duktig och professionell kille, så förhoppningsvis kan vi göra det igen. Nu är vinterns tävlingar över och vi siktar in oss på sommarsäsongen i både Supercar och Supercar Lites.”

Anton Marklund, Supercar Lites:

”Det här har varit jättekul. Det var många år sedan jag tävlade på hemmaplan och förhoppningsvis bjöd vi publiken på en bra show. Mina starter har inte varit klockrena, men farten fanns och jag tog bra placeringar. Under finalen blev det tyvärr tight i första böj så jag och Pelle gick ihop. Min bil tog stryk och jag snurrade i andra kurvan. Det var verkligen synd, för jag var uppe på tredjeplatsen och hade nog kunnat bli farlig om bakvagnen varit hel.
I vanliga fall kör jag för Marklund Motorsport, så det har varit kul att samarbeta med JC Raceteknik. Det har fungerat jättebra och teamet har gett mig en bil som fungerat klockrent. Jag lärde mig väldigt mycket av Joel, så jag hoppas att han kunde lära sig lite av mig. Nu vänder jag åter blickarna mot Supercar och hoppas kunna få tuffa bataljer igen med JC Raceteknik och Thomas Bryntesson i EM. Men jag tyckte verkligen det var roligt att köra Supercar Lites, så vem vet vad som händer de kommande vintersäsongerna? Hux flux kanske jag tar mig ur vinterdvalan och kör lite Supercar Lites igen?”

Pelle Wilén, Supercar Lites:

”Det gick sjukt bra för mig i grundomgången med dubbla vinster. Joel stod och klockade, och tydligen var jag snabbast i båda omgångarna. Att kunna mäta sig med världsstjärnor som Sebastian Eriksson och Anton Marklund, det är lite som att få spela fotboll mot Zlatan för en sån som mig. Mina starter fungerade skitbra fram till finalen och där gick det ju som det gick. Men jag är verkligen jättenöjd ändå och vill tacka arrangörerna, alla funktionärer, mina sponsorer och JC Raceteknik för den här vintersäsongen. Framöver är planen att börja bygga verkstad. Jag har kvar rallybilen, men inget är bestämt där än. Jag tycker att Supercar Lites är hur roligt som helst, och har alltid haft en dröm att köra i Höljes, men jag vet inte. Det är kanske lite för mycket racingstil för mig. Jag är en rallykille som gillar att köra på sladd och tävla under vintern.”

Foto: Henrik Dalin

Sponsorer