Thomas Bryntesson klättrar i EM-tabellen – även stark insats av JC Racetekniks RX2-förare under Lohéac RX

Efter helgens fjärdeplats avancerar Bryntesson till fjärde plats i Supercar-EM. Samtidigt såg Henrik Krogstad ut att ha RX2-segern klar när han snubblade på målsnöret.
– Vi tog ut maximalt. I mästerskapet gör jag ett rejält ryck faktiskt, det känns riktigt kul, säger Bryntesson.


En stor parad genom byn, runt 80 000 i publiken och rallycross i världsklass. Lohéac RX ses av många förare som ett av rallycrossens roligaste event. Det var under helgen som JC Raceteknik befann sig i nordvästra Frankrike i den lilla byn Lohéac, för de näst sista deltävlingarna i FIA European Rallycross Championship samt RX2 International Series.

I Euro RX (europamästerskapet i klassen Supercar) kämpade Thomas Bryntesson med att hitta den rätta farten och slutade på åttonde plats i grundomgången, efter en incident i omgång tre. I finalen startade Töcksforsbon från sista led, men högt tempo gjorde att Bryntesson avancerade. Han hamnade i trafik och framfarten räckte till en hedervärd fjärdeplats. Poängmässigt klättrar han från åttonde till fjärde plats i mästerskapet. Samtidigt hade Supercar-kollegan Ola Frøshaug en helg med stolpe ut och slutade på plats 22 i Frankrike.

För Henrik Krogstad såg helgen ut att gå emot succé i klassen RX2. I finalen tog han ledningen efter den tredje kurvan och gjorde ett perfekt race. Men på sista varvet, med endast två kurvor kvar, gjorde han ett misstag. Krogstad kom för hårt ut ur jokerspåret, gick in i betongmuren och snurrade. De andra förarna kunde passera och han slutade på sjätte plats. I finalen hade han sällskap av Sondre Evjen, som kom på femte plats. Efter helgen ligger Krogstad tryggt kvar på tredjeplatsen, följt av Evjen på plats sex.

För William Nilsson fick helgen ett tråkigt slut. Precis när starten i semifinalen skulle gå dog bilen. Det visade sig vara oljetrycksgivaren som gått sönder och han hasade sig i mål som åtta i tävlingen. För Ben-Philip Gundersens del gick helgen upp och ner likt en berg- och dalbana där topptider blandades med brutna omgångar och han slutade på totalt elfte plats. Gundersen ligger femma i mästerskapet, före Nilsson på sjundeplatsen.

I båda mästerskapen återstår varsin deltävling. För FIA European Rallycross Championship körs den avgörande tävling i Riga 15-16 september, medan RX2 International Series går av stapeln 24-25 november i Kapstaden.


Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Vi har haft högt tempo i RX2 den här helgen och hela teamet är nöjda med två förare i final, alla har kämpat jättehårt. Henrik gjorde verkligen ett perfekt race. Han ledde efter kurva tre och segern kändes rätt säker när han gick in i jokern på sista varvet. Men så gjorde han en miss och tappade segern. Det är tufft, jag lider med honom. I ERX hade vi en tuffare helg med att hitta rätt setup, både på bilarna och förarna. I semifinalen hade vi äntligen den rätta farten och i finalen var den ännu bättre. Thomas gjorde ett bra ryck i tabellen tack vare det, och det känns skönt att komma upp på fjärdeplatsen.”

Thomas Bryntesson, Supercar:
”I helgen har jag haft mycket stolpe ut, förutom att startat på yttern i de två första heaten har vi kämpat med lite incidenter på banan som skadat bilen. Det var egentligen i omgång fyra som vi fick upp farten på riktigt. I finalen startade jag från bakre led, och därifrån gjorde jag det bästa man kan göra från den platsen. Vi tog ut maximalt och får vara nöjda med fjärdeplatsen. I mästerskapet gör jag ett rejält ryck faktiskt, det känns riktigt kul. Frankrike har varit häftigt som vanligt, med otroligt mycket folk som verkligen tycker rallycross är svinkul – alla, från ungarna till pensionärerna, är lika glada och galna.”

Sondre Evjen, Supercar Lites:
”Farten har funnits, men jag har slitit lite med att behålla jämnheten. I semifinalen var farten helt okej, men i finalen tappade jag tempot helt. Om det beror på mig eller bilen vet vi inte än. Det är trist. Men att tävla i Lohéac har varit väldigt häftigt. Frankrike har nog världens bästa rallycrossfans, de är extrema och så taggade. Visst, de är patriotiska och håller mest på fransmännen. Men ändå är de förtjusta i alla, inte bara de största grabbarna i WRX utan också oss. Att få vara en del av det är speciellt. I mästerskapet har jag tappat lite poäng på Krogstad, men tagit ikapp på femte- och fjärdeplatsen. Så i Kapstaden är målet att köra hem så många poäng som möjligt – det kommer jag kämpa för.”

Henrik Krogstad, Supercar Lites:
”Det här var den värsta dagen i mitt liv. Under hela helgen har jag slitit med farten och inte fått den exakt dit jag velat. I finalen var jag snabb i starten och tog tidigt ledningen, jag hittade farten och bilen var väldigt bra. Jag stressade och pushade alla varven, behöll ledningen och hade väl segern klar. Men i jokern, på sista varvet, tog jag i för hårt. Jag gled in i betongmuren, ut i gruset och snurrade. I den stunden kändes det som hela världen rasade. Men i mästerskapet ligger jag kvar på tredjeplatsen, och har dragit ifrån lite mot de bakom så det känns väldigt bra inför sista tävlingen i Kapstaden.”

Resultat Lohéac RX

Supercar
1. Cyril Raymond
2. Krisztián Szabo
3. Anton Marklund
4. Thomas Bryntesson
5. Jere Kalliokoski
6. Reinis Nitiss
-
22. Ola Frøshaug

Supercar Lites
1. Oliver Eriksson
2. Sami-Matti Trogen
3. Guillaume De Ridder
4. Conner Martell
5. Sondre Evjen
6. Henrik Krogstad

-
8. William Nilsson
11. Ben-Philip Gundersen

Championship standings

Supercar
1. Reinis Nitiss 106 p
2. Cyril Raymond 80 p
3. Anton Marklund 76 p
4. Thomas Bryntesson 53 p
5. Ulrik Linnemann 51 p
-
13. Ola Frøshaug 19 p

Supercar Lites
1. Oliver Eriksson 154 p
2. Guillaume De Ridder 140 p
3. Henrik Krogstad 108 p
4. Vasily Gryazin 95 p
5. Ben-Philip Gundersen 90 p
6. Sondre Evjen 88 p
7. William Nilsson 78 p

Sponsorer