Triple victory for EKS JC at Höljes with Gustafsson and Reiersen

EKS JCs yngsta förare briljerade under helgens rallycross med dubbelseger för Alex Gustafsson i Crosscar Junior och en seger för Isak Reiersen i Crosscar. Samtidigt blev det två tyngre tävlingar för teamets Supercar-förare: Ide och Evjen.
– Hela teamet är jättenöjda med Alex och Isaks prestationer, det känns så kul att ta en dubbelseger med dem här, säger teamchef Joel Christoffersson.


Tredje och fjärde deltävlingarna av rallycrossmästerskapet RallyX Nordic har precis avslutats i svenska Höljes. För EKS JC, som är en sammanslagning av teamet JC Raceteknik och EKS, resulterade det i hela tre segrar. Efter tävlingarna har de även en förstaplats, en andraplats och en tredjeplats i mästerskapet.

Regerande mästaren Alex Gustafsson, 14 år, kämpade periodvis i kvalomgångarna men knöt ihop säcken och kunde avsluta högst upp på pallen i båda tävlingarna. Han avancerade under helgen till en andraplats i Crosscar Junior-mästerskapet, med tolv poäng upp till ledaren. Isak Reiersen, 17 år, levererade en enastående sista deltävling, som resulterade i både seger och en fyra poängs mästerskapledning. Under torsdagens deltävling hade han däremot stolpe ut, och tvingades bryta semifinalen i ledning på grund av en punktering.

I Supercar inledde Sondre Evjen starkt och segrade bland annat i semfinalen. Han passerade mållinjen som tvåa i finalen, men fick tre sekunders tidstillägg efter att ha kört på en banmarkering och slutade därmed femma. Under andra deltävlingen kvalificerade han sig till semifinal, men förlorade finalchanserna efter en påkörning. Enzo Ide visade högt tempo under torsdagen, men tvingades bryta på grund av styrningsproblem efter en sammandrabbning. Under den andra deltävlingen kvalificerade han sig till final och där räckte det till en femteplats. Efter helgen ligger Evjen trea i mästerskapet, följt av Ide på en delad fjärdeplats.

Nästa två deltävlingar av RallyX Nordic körs i finska OuluZone 5-6 juni.


Joel Christoffersson, teamchef EKS JC:
”Hela teamet är jättenöjda med Alex och Isaks prestationer, det känns så kul att ta en dubbelseger med dem här. Alex hittade inte riktigt farten i kvalomgångarna, men kunde knyta ihop säcken i båda finalerna och visa hur otroligt snabb han är. Isak hade otroligt bra fart under torsdagen, men överladdade lite i semifinalen och punkteringen gjorde att han missade final. Men det är en lärdom och han kom tillbaka stark till andra tävlingen, med riktigt snabba starter. Idag kunde även han knyta ihop säcken och ta säsongens andra vinst. Båda har plockat viktiga poäng i mästerskapet.

I Supercar fick vi inte de resultat vi hoppats på. Under torsdagens tävling är vi väldigt nöjda med Sondres prestation hela dagen och det var synd med tidstillägget i finalen, annars hade han varit på pallen. Under andra tävlingen tog det slut redan i semin, när en förare vände honom. Föraren fick en svartflagg, men hjälper inte oss som kom femma i den semifinalen. Det är synd att han tappat poäng på Johan, som han själv inte kan rå för. Men det är tätt till andraplatsen, nu tar vi nya tag och laddar om inför Finland.

För Enzos del var målen inför Höljes att köra final. Han hade en bra torsdag, förutom semifinalen där han fick bryta efter en krock med en annan förare. Under lördagen blev det en jättekrasch i Q2, men mekanikerna gjorde ett kanonjobb med att få klart bilen till söndagen. Förutom lite otur med vår jokerstrategi i finalen är vi nöjda, och Enzo nådde målet med final i Höljes.”

Alex Gustafsson, Crosscar Junior:
”Två vinster, det känns verkligen helt magiskt. Det har varit två tuffa tävlingar med väldigt mixade resultat i helgen, men jag gillade verkligen tävlingen. Det här visar att hårt jobb ger resultat. Självförtroendet har höjts och jag har en riktigt bra känsla inför Finland. Tack alla samarbetspartners som tror på mig och gör det möjligt för mig att nå resultaten, och tack till teamet för en grym helg. Det var riktigt kul för oss alla i teamet att Isak också vann, det är första gången vi två vinner på samma dag.

På torsdagen började det bra med seger i första kvalomgången, och jag tog mig till semifinal där det blev en andraplats. I finalen fick jag en bra start och kunde kämpa mig till en vinst efter en omkörning. Lördagen så började jag med andratid och fjärdetid i regnet, och idag fick jag inte till alla tiderna. Det var svårt att pusha det där lilla extra och hålla humöret uppe med det tuffa underlaget. Men jag kvalade in som femma till semifinalen och gjorde bra ifrån mig där. I finalen var strategin att ta joker på första varvet, och sen pushade jag så hårt jag bara kunde. Det räckte till en ny vinst, det är jag sjukt nöjd med.”

Isak Reiersen, Crosscar:
”Segern känns så fruktansvärt skön. Torsdagen började jäkligt bra, med hög fart och jag satte snabba tider. Tyvärr fick jag punktering i ledning i semifinalen, så jag kunde inte avancera från semi till final. Därför var det väldigt skönt med comeback idag, att få visa hastighet och köra hem en vinst. Vi har verkligen hittat rätt i helgen med starter, farten och set-up. Under lördagens regn hade vi lite problem först och fick göra mycket ändringar i både set-up och min körning – men tillslut hittade vi rätt.

Det jag framförallt tar med mig till Finland är just startsnabbheten, när du väl fått det att stämma en gång så brukar det hålla i sig. Det känns också fint att ha fått mer erfarenheter både på torrt och blött underlag. Sen är det såklart riktigt skönt att komma till Finland med en mästerskapsledning. Målet där är faktiskt att ha riktigt kul på banan och njuta av körningen, för gillar man det man gör brukar det bli bra. Det känns riktigt kul att Alex fick ta två vinster i helgen, och att vi två kunde ta vår första ‘dubbelvinst’ idag. Så tack till teamet för ett bra jobb, alla samarbetspartners och såklart de som följer och stöttar mig, det är jag tacksam över.”

Sondre Evjen, Supercar:
”Jag är såklart inte helt nöjd med helgen, men tar med mig mycket bra från Höljes. På torsdagen var det egentligen en riktigt bra tävling, med högt tempo och en seger i semifinalen. Så det var synd med tidsstraffet i finalen, annars hade det blivit en andraplats. Under lördagen och söndagen handlade det mest om att överleva, det var väldigt tufft före i regnet. Jag kvalade in i semin som femma, men där var det en förare som körde in i mig i jokern och jag satt dessvärre som en passagerare utan möjlighet att göra något. Men det är bara att ladda om inför Finland.

Jag kommer ändå ta med mig mycket positivt från helgen – tempot har varit bra och vi har plockat helt okej mästerskapspoäng. Det är min första säsong i Audin och vi har bara gjort ett test på regn innan, så det var lite tufft på så sätt. Nu har jag fått med mig mer körning och kommer försöka ta igen mästerskapspoäng i Finland. Det blir en bra fight om andraplatsen och så får vi se om vi kan plocka poäng på Johan, även om det såklart blir svårt att ta honom.”

Enzo Ide, Supercar:
”Jag är riktigt nöjd med helgen, även om den såklart hade både med- och motgångar. Jag hade en krasch igår, bilen blev rejält skadad men teamet gjorde ett fantastiskt jobb med den och vi kunde kämpa oss tillbaka idag. Att få vara i final idag kändes riktigt kul. Det blev en femteplats och trots att jag fastnade i trafik, och tycker farten fanns för en bättre placering, är jag riktigt glad över resultatet. Teamet har gjort ett bra jobb hela helgen.

Det var tuffa väderförhållanden i helgen, men det är bra träning. Du kan inte styra vädret, så det är lika bra att lära sig anpassa sig – både sin körning och inställningarna. Det var tufft i början, men varvtiderna förbättrades hela tiden. Så det jag behöver jobba mer på är mitt fokus på vått underlag, så jag inte missar linjerna. Det är viktig träning att få inför VM. Nu ser jag fram emot Finland. Det är en ny bana för oss alla, och jag brukar anpassa mig snabbt. Dessutom är det en dubbeltävling, och jag gillar när jag slipper vänta så länge på nästa race.”

Sponsorer